Rapport ID: 841
Datum: 2010-09-19
Fiskare: Rob, Kalle och Albin Shargi (gästfiskare)
Plats: Bulgarien
Fiskesätt: Bottenmete
Väder: sol, svag vind
Lufttemperatur: +7 - +28
Vattentemperatur: +20
Fångst:

Rob: 1 karp vikt 14.30 kg

Kalle: 2 karpar vikter 18.16 kg och 13.70 kg

Albin: -

Kommentarer:

Så var det då äntligen dags för vår skapligt efterlängtade karpsemester i Bulgarien. Jag (Robin), Kalle och Albin från Sporting i Örebro anländer till sjön Montana Lake efter en minst sagt skakig busstur i Ivans gula minibuss från 80-talet.

Med på resan är även fyra killar från Stockholm och platstilldelningen går väldigt smidigt då alla känns på det klara med vilket swim man vill fiska.
Vi väljer ”Toaplatsen” mitt i sjön och det känns bra. Härifrån kan vi fiska tre personer utan att trängas och vi kan nå stora delar av sjön om vi vill.

Något övertända kastar vi ut våra tackel i beckmörkret med varsin PVA påse som enda attraktion kring våra krokbeten. Efter att vi suttit uppe och diskuterat kommande strategier börjar vi bli trötta så vi beslutar oss för att försöka slagga ett par timmar.

Lite övertända så är jag och Kalle redan uppe vid första morgonljuset. Mitt i vårt taktiksnack så blir det ett våldsamt run på ett av Kalles spön. Men han är snabbt framme och bromsar upp den skenande fisken. Den går tungt och spänner efter botten, några nervpirrande minuter passerar innan det är dags för håvning. Men allt går fint och Kalles första Montana karp är säkrad. Fisken vägs till 13.70 kg och fotograferas med en stolt fångstman.

Vi är nöjda som få och hinner knappt smälta glädjen av fångsten innan det är dags igen. Nu är det min tur att drilla. Jag lyfter spöet och börjar brotta in lina och det känns som en finare fisk. Men det kommer ingen tjurrusning som jag väntat mig utan den går bara tungt hela vägen in i håven. Fisken är inte direkt torpedformad vilket kanske förklarar att den inte gjorde några vilda rusningar. Jag får några snabba bilder på den klotrunda 14.30 kg tunga spegelkarpen.

Vi får indikationer på ett av spöna som ligger ute på 150 meter. Kalle lyfter instinktivt spöet och krokar fisken. Vi väljer att ta drillen i båten för att inte fisken ska kunna gå fast i markören som vi har ligger ute på mäskplatsen. Efter att ha bogserats runt i tio minuter av en extremt stark fjällkarp så beslutar vi oss att landa den från land istället, och vi går iland ett hundratal meter från vår fiskeplats. Efter en kvarts drillning på land så börjar fisken bli trött. Håvningen går bra och det är en fantastisk fisk som ligger i det mjuka håvgarnet. Vi bestämmer oss nu för att ro tillbaka med fisken i håven och håven i vattnet. När Kalle ska kliva i båten så trampar han snett och hela båten kantrar så till den grad att den blir nästan helt vattenfylld och Kalle ramlar i sjön. Jag lyckas med stora ansträngningar hålla mig kvar i båten och rädda fisken från att simma iväg. Efter sju sorger och åtta bedrövelser är vi tillbaka där det började och dokumentationen kan ske på ett tillfredställande sätt. Fisken vägs till 18.16 kg innan den återutsätts.

--->till dag 2