Rapport ID: 68
Datum: 2006-07-16
Fiskare: Kaparn och Adde
Plats: Lillsvan
Fiskesätt: Spinn och trolling
Väder: mest soligt, svag västlig vind
Lufttemperatur: +20 - +25
Vattentemperatur: 19.9 – 20.9
Fångst:

Kaparn:
2 st gösar. Största 1.2 kg
1 st gädda

Adde:
2 st gösar. Största 3.7 kg (78 cm) NYTT PB!

Kommentarer:
Kaparn kommenterar…
Jag drog på mig en halsinfektion under senaste övernattningen. Sommarens andra penecillin-kur var ett faktum. Detta har fått till följd att jag tagit det lite lugnare med fisket. Men ett eller annat kvällspass har kroppen orkat med…

Vi kommer ut vid sju tiden på kvällen och börjar med lite spinnfiske med stora beten. Det går ett par timmar utan hugg och vi övergår till trolling. Vi sätter ut ett set med gös-wobbler vid nio tiden. Det går en timme utan något händer. Jag suckar trött över det tröga fisket. Solen går ner bakom trädtopparna och sätter himlen i brand.
”Magiska timmen…” säger jag tyst.
Några minuter senare hugger det och vi kan landa en liten gös på 1.2 kilo. Vi har knappt hunnit kroka av den innan en paravan börjar plöja bakåt.
”Den är bättre! Ta spöet!” tjoar jag till Adde.
Min unge vapendragare greppar spöet och börjar pumpa hem. Jag ser på Adde att det går tungt och jag gör håven klar. Fisken håller emot bra och några spännande minuter går. Efter en stund är den bara tio meter bakom båten. Fortfarande går den djupt och stökar. Det går några tunga dunkningar genom spöet. Adde sätter mer press och fisken tvingas att följa med. Den bryter ytan tre meter bakom båten.
”Ja det är en gös. Inte så väldigt stor men den är helt ok.” utbrister jag då jag ser fisken ganska bra.
Adde har personbästa på 1.8 kilo på gös och han har gös över tre kilo som målsättning 2006.
”Är det pb?! Är det pb?!” säger Adde upphetsat.
”Ja det är det helt klart” säger jag.
Jag lägger ur växeln på motorn och min unge fiskekamrat får hem de sista metrarna lina. Gösen glider in i ett mjukt och knutlöst håvgarn och som alltid när nya personliga rekord sätts så utbryter glädjeyra i båten. Det är en lång gös, förmodligen en hanne. Vi befriar den försiktigt från krokarna och väger den varsamt i en blöt IKEA kasse. Alla våra vågar är kontrollvägda men vid nya personliga rekord väger vi nästan alltid fisken två gånger på två olika vågar för att vara säkra. Båda vågarna visar som vanligt samma vikt och jag gratulerar Adde till en rejäl putsning av hans personliga rekord på gös och till att ha lyckats uppfylla ännu en målsättning 2006.
Gösen är en känslig fisk och det gäller att vara snabb och varsam när man hanterar den. Adde håller den i vattnet en stund innan jag tar några snabba bilder på den. Andreas hanterar fisken föredömligt och låter den vila en stund i vattnet bredvid båten innan han provar att släppa den. Med ett kraftfullt slag med stjärtfenan simmar den ner i djupet igen. Det känns oerhört bra och förstärker lyckokänslan.
Vi trollar en stund till och får ett par mindre gösar till samt en liten ilsken gädda. Strax före midnatt slutar det att hugga. Vi trollar en stund under tystnad innan vi tar upp grejerna.
Motorns tysta gång förvandlas till ett rytande när jag skjuter fram gasreglaget och båten skjuter fart. Det är ganska mörkt men GPS:en visar vägen hem över det blanka, svarta vattnet.
100% C&R idag med…
Kaparn