Rapport ID: 546
Datum: 2009-05-25
Fiskare: Kaparn, Keso och Tony Risberg (gästfiskare)
Plats: Hedströmmen
Fiskesätt: Bottenmete
Väder: soligt och svag vind
Lufttemperatur: +22
Vattentemperatur: ?
Fångst:

Kaparn: 2 st färnor. Vikter: 1.0 kg, 0.5 kg.

Keso: -

Tony Risberg: 2 st färnor. Vikter: 2.1 kg (55 cm) (Nytt personbästa!) och 1.2 kg

Kommentarer:
Kes-Oh kommenterar:
Jag och Tony har jobbat ihop bra länge nu, och haft fiske som en gemensam nämnare när vi inte arbetar. Det har blivit några pass ihop nu. Allt från att jigga abborre på Lillsvan till att grilla och fiska ädelfisk i Krampensjöarna. Något som varit svårt för mig är att få in honom på är färnafiske. Det har inte varit riktigt intressant hos honom, tills för ungefär en månad sen. Vi jobbade lunch en dag, och jag sa till honom att det var färnafiske på gång.
”Ah, trevligt. Jag kanske kommer ut och kollar läget” fick jag till svar. Kände att intresset för Teamet och Kaparn fanns med i bilden, men mest att intresset för färna fanns. Vilket gjorde mig väldigt glad, för färna är en fisk jag vill att alla fiskeintresserade individer ska få känna på, det är en vacker fisk, och precis hur stark som helst. Precis som en annan. I vilket fall som helst åkte jag och Kaparn ut till ett ställe jag fiskat på i närmare 20 år, riggade våra spön och kastade ut. Efter någon timme ringer Tony, jag guidar honom till platsen vi sitter på och vad händer? Jo, Tony dyker upp utan spö!?
”Men varför har du ingen utrustning med dig?” frågade jag.
”Nej jag vill mest bara kolla vad ni gör” fick jag till svar. Jo visst, jag köpte läget och var mest glad att han var nyfiken på fisket vi utövade. Han var med och tittade till oss ett pass till efter det och sen var det dags. Vi pratade väldigt mycket om färna på jobbet och Tony var lite kaxig och nämnde att han ändå bara skulle ta så stor fisk så vi andra skulle sluta fiska helt. Jag gillar Tony, han har alltid glimten i ögat och är skojfrisk. Men men, allt var spikat, jag, Kaparn och Tony på ett ställe som jag känner till.
Vi åkte ut, blötte grejorna och väntade, det blev något segt för det hände inte så mycket första halvtimmen. Jag kände mig så sugen på stor färna och tittade längre bort, över forsen på andra sidan, där alla träd fanns.
”Dit ska jag ta mig” tänkte jag högt för mig själv och Kap-oh kontrade med:
”Ska du dit får du smyga. Skrämmer du fisken blir det ju inget vidare…” något jag är fullt medveten om, för att just färnan är bland den skyggaste fisk jag varit med om. Den skräms till och med av ens egen skugga när man tittar ner mot vattnet. Sagt och gjort, jag börjar gå till stället jag känner är hett, som ligger runt 50 meter bort. Det tar mig runt 10 minuter och det känns som om jag gått igenom en regnskog som är tätare än ett håvgarn. Väl framme kastar jag ut och sätter mig på en sten. Jag hör Kaparn och Tony prata om allt mellan himmel och jord, vilket också känns bra, jag gillar Tony och jag gillar Kaparn och det känns bra att de får lära känna varandra. Det tar ett tag sen hör jag Kaparn säga till Tony:
”Kasta där, det känns riktigt hett.” Tony är inte sen på att följa Kapten Norléns tips. Runt 15 meter ifrån mig plumsar Tonys 30 grams bottensänke i, och plumset låter som späckhuggaren i ”Rädda Willy” slår med stjärtfenan, eftersom det är bakvatten där han kastade och jag sitter skapligt nära, plus att vi är generellt tysta, då känns det som att alla ljud blir 200 gånger så starka.
”Nu är all färna i hela Hedströmmen borta” tänker jag med vetskapen om att färnan är en väldigt skygg fisk. Det dröjer inte länge innan jag hör Kaparn utbrista:
”Slackhugg!”
Jag ser att Tony kastar sig efter sitt spö och gör ett kraftigt mothugg, han krokar fisken och börjar slåss med den. Han drillar den inte allt för lång stund (för att den tog i lugnt vatten och runt fem meter från land) Precis innan den håvas hör jag:
”Den är fin, den är jävligt fin!” och alla har vi väl hört Kaparns tonläge när han inser att det är en fin fisk på väg att landas. Det är den bästa musiken i vems öra som helst. Och när jag ser att filmkameran är på väg fram förstår jag att det är på riktigt. Fiskens storlek syns inte riktigt från mitt avstånd så jag tänker inte så mycket på det. Tänker mer på att det är Tonys första färna och är glad för det. Tony landar en till, och mitt ”heta” ställe genererar inte ens en näbbning (näbbning är när liten färna eller dylikt bara är på och nafsar på betet) så jag rör mig tillbaka till grabbarna grus. Väl framme undrar jag om det var en bra storlek på Tonys första färna, för det var mycket liv när den väl låg i håven och att den filmades och så. Kaparn ler brett och säger:
”2.1 kg, och Tonys första färna!”
Glädjen sprids i min kropp och jag svarar:
”Mitt personbästa är 2.0 kg”
Det blir tyst i 15 sekunder och sen säger Tony:
”Ja, nu har jag faktiskt fått en stor färna. Nu kan jag sluta med det här fisket.”
Vi skrattar en stund. Jag gillar Tony, han har alltid glimten i ögat och är skojfrisk. Plus i kanten denna tur är att jag fick visa ett ställe som varken Kaparn eller Tony fiskat på tidigare. Ett större plus i kanten är att Tony säkerligen kommer att fiska färna nästa år också.
Vems tur är det att grilla?
/Kes-Oh

Kaparn kommenterar…
Att få sprida fisket till andra människor har länge varit och är fortfarande mycket viktigt för mig. Jag känner inte Tony särskilt väl men jag trivs i hans sällskap. Dagens fisketur gav honom med största säkerhet ett minne för livet. Tonys fisk blir visserligen inte med i Teamets statistik (fångster/topplista) eftersom han inte är medlem i Teamet men det gör mig inget. Att få se en gästfiskare/person som man inte fiskat med förut) så lycklig över en fisk gör mig lycklig och kanske är det egentligen det som fiske handlar om. Att kunna glädjas åt andras fångster och dela deras glädje till skillnad mot de egoister som jag fiskade ihop med förut. Personer som bara tänker på sig själva och som blir irriterade och avundsjuka om de får färre och/eller mindre fiskar än någon annan.
Man måste som ledare i ett Team komma ihåg att i en gästfiskare kan det finnas en framtida Team-medlem och man ska också komma ihåg att man alltid får skörda det man har sått…
En mycket glad fångstman med en mycket vacker färna.
100% C&R idag med…
Kaparn