Rapport ID: 459
Datum: 2008-12-21
Fiskare: Kaparn och Pepson
Plats: Annan sjö
Fiskesätt: Trolling
Väder: soligt, mycket svag vind
Lufttemperatur: -1
Vattentemperatur: 0.4 – 0.8
Fångst:

Kaparn: 1 st gädda vikt 11.7 kg (112 cm)

Pepson 1 st gädda vikt: 7.2 kg

Kommentarer:
Kaparn kommenterar…
Hopp… En litet men samtidigt stort ord som betyder så mycket för varje enskild människa. Många människor har säkerligen känt att ”allt hopp är borta.” Man slutar att kämpa, man ger upp bara för att man inte kan se någon ljusning i mörkret.
Hoppet är själva källan till människans största styrkor och finaste egenskaper. Saker som mod, viljan att kämpa, överleva och utvecklas. Samtidigt kan hoppet göra oss svaga och fega om vi väljer att överge det. En del av oss som sportfiskar har mycket hopp inom oss. Jag brukar säga:
”Varje dag är en ny dag med nya chanser, oavsett hur trögt och hopplöst det varit tidigare fisketurer.”
Vi måste hålla fast vid det mottot och inte vackla i vår tro. Förr eller senare får vi utdelning för det, det är min fasta övertygelse.
Teamet har haft det lite motigt detta år, på flera plan. Fisket har inte riktigt fungerat som vi tänkt, Adde lämnade Teamet i somras, Robs båtmotor har rasat två gånger och tidigt i höstas sköt jag motorn på bilen.
När jag sent igår eftermiddag tappade en rejält stor gädda kände jag tvivlet gnaga i mig. Man får normalt inte så väldigt många hugg av stora gäddor på ett år och med en vattentemperatur på en halv grad så kändes det högst osannolikt att det skulle erbjudas en andra chans detta år.
”Där försvann chansen att få en gädda över tio kilo denna höst. Men det kommer förhoppningsvis fler höstar…” tänkte jag när fisken släppte. Det var nära att jag förlorade hoppet och gav upp för i år. Men enligt väderprognosen så skulle vi få temperaturer som skulle kunna möjliggöra fiske en eller två dagar till. Hoppet tändes igen och jag har förmånen att i mitt fisketeam ha personer som Pepson. Personer som aldrig ger upp, som kämpar vidare trots dåliga odds och som sprider hopp till de människor som är omkring.

Det är en ny dag och en liten strimma hopp finns där. Vi åker mycket tidigt mot vattnet. Trötta och slitna efter ett långt fiskeår kan vi, när vi väl är på plats, konstatera att minusgrader och vindstilla har medfört is. Det är fortfarande mörkt men vi ser att det ligger tunn is över hälften av sjön. Vi sjösätter med en del svårigheter båten, agerar isbrytare och sätter ut några spön innan solen gått upp. Jag vill att Pepson ska få en ”tioplussare” och säger:
”Du får ta alla huggen på alla spön utom det här spöet” och pekar på det spö som är närmast mig innan jag säger:
”Det är alltid som kallast och som mörkast innan gryningen.” Pepson bara nickar till svar.
Gryningen kommer och vi navigerar mellan isflaken. Jag muttrar över att jag inte kan köra på de platser som jag vill köra på eftersom det ligger is där. Pepson, emellertid, pekar på de platser som är fria från is och föreslår att vi ska köra där. En bra bit ut på sjön har jag dock en markering på GPS:en som indikerar ett mycket litet grund omgivet av djupt vatten och den platsen är fri från is. Jag tar sikte på den positionen, rätar upp släpet och fäster blicken på ekolodet. Vi träffar helt rätt på grundet och ekolodet skvallrar om fisk under båten. Jag låter betena passera över grundet. Inget händer och normalt skulle jag nu vika av in mot land där det finns flera platser som gett fisk tidigare. Problemet är att det ligger is där så jag tvingas fortsätta ut mot djupare vatten. Jag suckar eftersom jag inte tror att det finns någon fisk där mitt ute i ingenstans. Då niger plötsligt ”mitt” spö. Hugget är tungt och rullen börjar knarra. Pepson börjar riva in övriga spön och jag tar spöet ur spöhållaren och sätter press. Det dunkar hårt i spöet, jag förlorar lina och efter bara några sekunder ser vi fisken gå upp och vältra sig i ytan 230 fot från båten. Isflak ligger omkring oss och jag oroar mig för att linan ska fastna eller skäras av mot något av dem.
”Måste vara en mindre och felkrokad fisk annars borde den inte kommit upp i ytan så fort” utbrister jag samtidigt som jag ökar rullens broms och börjar pumpa. Jag vinner 100 fot lina ganska enkelt och lyckas styra undan från de omgivande isflaken innan fisken blir stökig igen. Men den här gången går den inte mot ytan utan mot botten. Linan skär brant ner i vattnet och spöet niger djupt. Jag låter fisken hållas och låter spöet och rullen göra sitt jobb. När Pepson har fått igång den digitala videokameran visar rullens räkneverk 75 fot och fisken går fortfarande djupt och tungt och bara ”spänner”.
”Det här måste vara en bättre fisk…” utbrister jag.
Jag brottar på fisken hårt och den tvingas mot ytan. Rullens räkneverk räknar nedåt och på 15 fots lina bryter fisken ytan nära båten och vi ser att den är fin.
”Över 10 kilo så det sjunger om det!” hojtar jag.
Fisken är inte riktigt redo för håvning, men den sitter ganska dåligt så vi törs inte vänta längre. Jag stänger av motorn och Pepson gör ännu en gång en suverän håvning. Gäddan glider in i håven och glädjetjuten ekar över sjön.
Gäddan förpassas som vanligt till en blöt IKEA-kasse och vi kan fastställa vikten till 11.7 kg. På den blöta avkrokningsmattan mäter vi den till 112 centimeter. Återutsättningen går snabbt, gäddan är pigg och simmar snabbt ned i djupet och det gör mig extra glad. I absolut toppkondition på våren kan hon lätt pressa vågen förbi tolv kilo. Jag hoppas på att få träffa henne igen våren 2009.
Vi sätter ut spöna igen och det hugger nästan direkt. Pepson tar fisken hårt och inom kort har vi landat och återutsatt ännu en fin gädda, vikt 7.2 kg. Vi sätter fiskens välbefinnande i första hand och dessutom tycker vi att den är för liten för att vi ska mäta längden på den.
Resten av dagen trollar vi omkring bland isflaken men inga fler hugg kommer. Runt 15.00 börjar det skymma och vi avslutar dagen nöjda med resultatet.
”Synd att det inte var du som fick den största” säger jag till Pepson.
”Det kommer, jag har inte bråttom…” svarar min unge vapendragare.
Pepson har gott om hopp. Det borde vi alla ha. Alltid.
100% C&R idag med…
Kaparn