Rapport ID: 345
Datum: 2008-03-29
Fiskare: Kaparn, Rob och Andreas ”Keso” Karlsson
Plats: A-ån
Fiskesätt: Jerk
Väder: mulet, hård vind
Lufttemperatur: +8
Vattentemperatur: 2.7
Fångst:

Kaparn: 8 st gäddor. 6.2 kg i topp.

Rob: 3 st gäddor. 6.6 kg i topp.

Keso: 2 st gäddor. 8.5 kg (109 cm) NYTT PERSONBÄSTA! och 5.9 kg

Kommentarer:
Kaparn kommenterar…
Keso har frågat mig i över ett år om han kan få följa med ut och jerka någon gång. Jag har lovat att han ska få göra det men har sagt:
”Problemet är att jag inte är speciellt bra på att jerka. Vi får försöka få med Rob, han är duktig på det…” och det är sant. Jag har bra utrustning för att jerka, men har inte riktigt fastnat för fiskesättet och således inte utövat det speciellt mycket.
Jag älskar trolling och Rob älskar jerk men efter att ha trollat en hel del sista tiden så ryckte det i kastarmen på mig. Rob föreslår:
”Vi drar och testar att jerka på A-ån.”
Jag är till en början mycket skeptisk till förslaget och protesterar med något i stil med:
”På A-ån TROLLAR vi gädda. Dessutom har jag lagt ett tiotal pass där i år redan.”
Problemet är att det varit kallt i flera dagar och de flesta sjöarna har lagt sig igen. Det finns inte så många vatten i närheten som man ens kan fiska på, såvida man nu inte vill nedlåta sig till att isfiska på ca 5 cm tjock is. Det är inte första gången som Rob föreslår saker inom fisket som jag finner som oortodoxa men som senare har visat sig vara mycket bra både för Teamet och för mig själv.
Rob har byggt på sin båt hela vintern, den har nyss blivit färdig, och han säger:
”Vi kan ta min båt…”
Jag suckar och säger:
”Ok… Men jag är tveksam till att det kommer fungera att jerka där. Men Keso har ju frågat om att jerka i över ett år. Det passar väl bra att ta det nu.”
Vi sjösätter vid lunch och åker en bit uppströms. Planen är att fiska på de områden som gett bra med gädda under trolling-passen.
Rob ger Keso en snabb lektion i jerkfiske och hur man hanterar en multirulle. Vi sätter igång med kastandet. Ganska okoncentrerat drar jag iväg ett kast. Det hugger omgående och jag utbrister förvånat:
”Fisk!”
Rob tittar på mig och flinar. Jag kastar igen och får en till gädda och nu flinar både jag och Rob.
Det fortsätter att hugga bra och jag får fler gäddor och utökar min ledning till Rob som inte fått någon gädda ännu. Jag skrattar och tycker det är hur roligt som helst och Rob börjar se fundersam ut. Han ser ut att tänka:
”Vad fan är det frågan om?!”
Keso har fått låna spö och rulle av mig. Rob har lånat ut tafs och bete. Keso kastar försiktigt, rädd för att få ”skatbo” och kasten blir inte så långa. Men plötsligt gör den 27 årige bartendern ett mothugg och det svarar vackert. Gäddan kommer upp i ytan och vi ser att den är fin. Keso får lite tips av undertecknad och av Rob om hur han ska drilla den. Keso får gäddfrossa, det syns lång väg, men han klarar av drillningen på ett bra sätt och efter någon minut kan Rob, skickligt som vanligt, landa den med ett gällocksgrepp. Vi ser direkt att det är nytt personbästa för Keso och vi gratulerar honom. Kesos första gädda på jerk fotograferas, vägs till 8.5 kg och mäts till 109 cm innan den varsamt återutsätts. När gäddan simmar iväg utbrister Keso:
”Ja!”
Jag tolkar det som han är tredubbelt glad; för det första att ha tagit nytt personbästa på gädda, för det andra att ha tagit sin första gädda på jerk och för det tredje att den oskadad får simma tillbaka.
Vi fiskar vidare och det hugger bra. Efter ungefär fem timmars fiske är vi nöjda för idag.
Sent på kvällen, många timmar efter avslutat fiske, får jag ett sms från Keso som lyder:
”Jag har gäddskakningar fortfarande…”
Ja, kanske är det detta som fiske handlar om; att dela med sig till andra. En tanke som för vissa kanske känns jobbig, (ni vet vilka ni är), men inte för oss. Delad glädje är alltid större glädje.
Dessutom har jag har fastnat för jerkfiske. Tack Rob…
Kaparn