Rapport ID: 326
Datum: 2008-02-19
Fiskare: Kaparn och Frank ”Ank” Johansson
Plats: A-ån
Fiskesätt: Trolling
Väder: växlande molnighet, svag nordvästlig vind
Lufttemperatur: +3
Vattentemperatur: 0.6 (!)
Fångst:

Kaparn: 1 st gädda

Frank: 2 st gäddor

Kommentarer:
Kaparn kommenterar…
Reloaded dag 1
Det är 19:e februari och dags för gäddtrolling på ett vatten som jag fiskade en hel del i för några år sedan. Fisket är inte alltid lätt, vissa år har det fungerat bra med relativt klart vatten och en hel del gäddor mellan fyra och sex kilo med enstaka toppar kring 8.5 kg. Andra år har vattnet sett ut som mjölkchoklad, O´boy-vatten som vi kallar det, och då har fisket inte fungerat alls.
Vi sjösätter båten och åker uppströms. Siktdjupet är bra med A-ån mått mätt. Men det är kallt, hemskt kallt. Jag har fiskat på många platser under tider på året när de flesta människor anser att det inte går att fiska. Jag har åkt runt bland isflak och sett vattentemperaturer runt 1 grad. Men aldrig under det. 0.6 grader är således den lägsta temperatur som jag uppmätt. Jag förklarar detta för Frank och uttrycker mina tvivel:
”Det blir nog väldigt svårt att få någon fisk när det är så här kallt i vattnet.”
Frank nickar men ser, precis som undertecknad, ut att trivas bra med situationen. Fåglarna är tillbaka, både på himlen och i vattnet. Kanadagäss, svanar, gräsänder och andra arter. Det är en härlig årstid och livet känns väldigt bra. Till vår stora förvåning tar det inte lång stund innan första gäddan kliver på. Den är inte särskilt stor och den har många iglar på sig. Jag tolkar det som att fisken stått stilla länge och förmodligen övervintrat i ån. Innan det börjar skymma så får vi två gäddor till. Båda är smala och har mängder med iglar på sig. Jag utbrister:
”Det är inte de här gäddorna vi är ute efter. Det här är stationär fisk. De vi vill ha är de stora gäddorna som kommer upp hit för att leka. Det är bara att vänta. De kommer att komma…”
Kaparn