Rapport ID: 265
Datum: 2007-08-06
Fiskare: Kaparn och Adde
Plats: Långsvan
Fiskesätt: Trolling
Väder: soligt, svag sydlig vind
Lufttemperatur: +25
Vattentemperatur: 22.1
Fångst:

Kaparn: -

Adde: 1 st gös vikt 5.6 kg (84 cm) Nytt personbästa!

Kommentarer:
Kaparn kommenterar…
Sommaren går mot sitt slut men SMHI har lovat ett par dagar med varmt och fint väder. Jag ringer Adde och föreslår att vi ska köra en övernattning. Han tycker att det är en bra idé och vid lunch åker vi.
Vi körde tre övernattningar förra året och jag och Pepson har kört en denna sommar. På dessa övernattningar brukar vi prioritera annat än fiske. Vi solar, badar, lyssnar på musik, äter och dricker och slappar. Men dagarna är långa och några timmars trolling brukar det bli. Men eftersom fokus ligger på andra saker brukar fångsterna vara blygsamma. Men denna dag blir vi överraskade…
Innan vi fått upp tält och sjösatt båten har det blivit eftermiddag. Vi är slöa av värmen men vi åker ut på den nästan spegelblanka sjön och sätter ut några spön med stora beten.
”Jag tänkte vi skulle försöka fixa nytt personbästa på gädda åt dig” säger jag och styr båten mot det område som gav fina gäddor i slutet av juli och början av augusti. Men betesfisken är borta och inga hugg kommer. Det går ett par timmar. Solen steker och Adde vill bada. Vi tar upp spöna och åker in till en badplats. Adde badar och solar. Vi dunkar musik och har det bra. Men jag är rastlös och efter en timme eller två föreslår jag att vi ska testa att trolla en stund.
”Äh… Det är ju skönt att bara ligga här och slappa…” svarar min unge vapendragare.
Jag suckar och tar upp en dagstidning och läser om världens bekymmer. Efter en halvtimme står jag inte ut längre och utbrister:
”Ta upp ankaret. Nu åker vi ut och fiskar en stund.”
Adde lyder och vi drar i 25 knop ut mot öppna ytor. Det svalkar skönt. Vi sätter ut några spön med monsterbeten. Jag kör lite planlöst en stund men försöker svänga hela tiden för att få betena att gå i olika fart. Solen bränner från en klarblå himmel och jag gäspar.
”Det går fan inte att få fisk i det här vädret…” säger jag trött och knappar på GPS:en och ekolodet. Jag gör en skarp sväng och då händer det.
”Hugg!” skriker Adde. Styrbords ytterspö niger djupt. Adde kastar sig över det och börjar drilla. Det är tung-sug i spöet och jag börjar riva hem de andra spöna. Detta tar en stund och när jag är klar har Adde inte vunnit särskilt mycket lina på fisken. Jag startar videokameran. Fisken gör inte så mycket annat än att gå tungt efter botten. Inga rusningar, inga knyckar.
”Är det ens fisk?” frågar jag.
”Det är tungt. Det är tungt som fan.” svarar Adde.
”Du har väl ett helt träd på då?” utbrister jag.
Adde mumlar något till svar. Men plötsligt dunkar det till några gånger i spöet. Vi tittar på varandra.
”Gädda…” säger jag.
Adde grimaserar och pumpar på. Jag lägger i friläget på motorn och båten saktar in. Adde pumpar som en vansinnig. Linan går brant ner i vattnet.
”Men om det är en gädda varför har den inte varit upp i ytan? Den kommer som en gös. Men är det här en gös, ja då jävlar…” säger jag tyst.
Adde pumpar och vevar och tio meter ut från båten bryter fisken ytan.
”Gädda, gädda, gädda…” säger Adde som i trance.
Sekunden senare får jag en tydlig skymt av fisken precis under ytan och jag blir exalterad.
”Nej det är det inte! Det är en gös! Dra åt helvete det är en gösjävel. Det är en sjujävla gös! Här kommer det nytt personbästa åt dig Adde. Det är en brutal gös!” skriker jag.
Adde får hem de sista metrarna lina och jag håvar den. Glädjetjuten ekar över sjön och kramkalas utbryter. Fisken vägs i en blöt IKEA-kasse på två kontrollvägda vågar och den väger 5.6 kilo fördelat på 84 utsökta centimeter. Det är en rejäl putsning av Addes personbästa och det är den näst största gösen som Teamet tagit sen starten 2006. Efter några snabba bilder med digitalkameran återutsätter Adde den. Lättnaden är stor när fisken med ett mäktigt plask simmar ner i djupet igen.
Ja kanske är det som Jorma sa:
”Det kan vara gös som hugger på blyloden…”
100% C&R idag med…
Kaparn