Rapport ID: 258
Datum: 2007-07-24
Fiskare: Kaparn och Rob
Plats: Långsvan
Fiskesätt: Trolling
Väder: mest mulet, svag nordostlig vind
Lufttemperatur: +16 - +20
Vattentemperatur: 21.5
Fångst:

Kaparn: 2 gäddor. Största vägde 4.0 kg

Rob: 4 gäddor. Största vägde 9.1 kg (105 cm)

Kommentarer:
Kaparn kommenterar…
Det är mitt i natten och jag ligger vaken. Trots att jag är trött så arbetar hjärnan för högvarv. Tankarna handlar om hårda hugg på djupriggarna, så hårda att båten skakar. Jag ser för mitt inre öga hur blylodet kommer upp sargat av vassa tänder. Jag kan höra Mike skrika:
”Jävla gäddjävlar! Jag ska sätta tvånollor på blyloden!”
Vi har haft hugg på blyloden i flera år. Nästan alla huggen har kommit under sommaren när vi trollat gös. En sommar hade vi över 15 hugg på blyloden. En av dagarna hände det två gånger och Mike var vansinnig. Vi tror att det är gäddor som hugger på dessa fyra kilo tunga blylod. Men som Jorma sa:
”Det kan även vara gös…”
Vi har pratat om att göra något åt det. Men vad? Krokar på blyloden känns inte realistiskt. Fastnar en stor gädda ihop med blylodet så knäcker vi förmodligen bommen på riggen. Den mest konkreta teorin har varit att vi ska köra riktigt stora beten på samma djup som vi brukar köra riggarna på. Problemet har varit att hitta beten som är lika stora, eller större, än blyloden.
Min hjärna jobbar vidare och att sova är omöjligt. Min panna är svettig och jag tänder lyset. Något måste göras åt detta. Jag rotar runt i lägenheten efter beten som är större än blyloden och hittar ett par som är sjukt stora. Jag går ut på Internet och där hittar jag fler monsterbeten. Jag gör ett par beställningar. Notan hamnar på över tvåtusen. Men det är värt konstaterar jag.
Jag plockar fram mobilen och skickar ett SMS till Rob och beskriver mina tankar och vad jag planerar. Svaret kommer efter 30 sekunder och lyder:
”Jag är på!”
Det går några dagar innan beställningen anländer. Jag och Rob träffas hemma hos mig. Rob har köpt stora beten han också. Vi moddar dessa monsterbeten för att de ska fiska ännu bättre, laddar multirullarna med 0.36 mm tjock flätlina, tillverkar 70 cm långa tafsar av titan med lås som klarar 190 lbs (86 kg), sätter i ett nytt band i videokameran, riggar betena med Owner-krokar i storleken 2/0 och urstarka trevarviga fjäderingar. På ett bete har Rob krokar som är ännu större och jag frågar:
”Vad är det för storlek på de där?”
”Tvånollor tror jag…” svarar Rob.
Jag håller upp en tvånolla bredvid Robs monsterkrokar och han svarar:
”Hmm… Nej det är kanske trenollor eller fyrnollor… Eller kanske större…”
Vi skrattar. Nu är vi redo och nu jävlar ska gäddorna (eller gösarna) få se på fan.

Vi sjösätter båten och drar ut över vattnet. Jag kör mot ett område där vi haft ett flertal hugg på blyloden. Vi sätter ut våra monsterbeten.
”Fan det pirrar i kroppen…” säger Rob och flinar.
”Ja verkligen. Det här känns spännande. Undrar om det kommer att hugga…” svarar jag med ett leende.
Det tar en kvart innan hela båten skakar till av ett våldsamt hugg. Fisken tar lina och Rob greppar spöet. Det är en tung och stark fisk som inte tänker ge sig frivilligt. Den kämpar hårt och minuterna går. Rob pressar som vanligt hårt och snart är den inne vid båten. När den ser båten blir den rädd och skickar på en rusning mot botten. Den går där nere och stökar en stund innan pressen från ett 20 lbs djupriggs-spö blir den övermäktig. Den kommer upp i ytan och landningen går utan problem. Vi skrattar och jublar. Äntligen får vi se en av de fiskar som i flera år attackerat våra blylod. Den har betydligt bredare rygg än de ”vanliga” sommar-gäddor vi sett tidigare. Vi är överens om att denna gädda tillhör en liten skara speciella gäddor som lever och jagar pelagiskt. Och finns det en, så finns det säkerligen fler och ännu större.
Återutsättningen går utan problem och vi trollar vidare. Det hugger bra (med våra mått mätt) under merparten av dagen. Detta är inget mängdfiske och sex gäddor är mer än väntat. Förvånade över resultatet tar vi upp när det börjar skymma, mycket nöjda med dagen.
100% C&R idag med…
Kaparn