Rapport ID: 220
Datum: 2007-05-23
Fiskare: Kaparn, Pepson och Johan Carlsson
Plats: Hedströmmen
Fiskesätt: Mete
Väder: växlande molnighet, måttlig vind
Lufttemperatur: +16
Vattentemperatur: ?
Fångst:

Kaparn:
6 st färnor
Vikter: 2.41 kg (58 cm), 1.84 kg (50 cm), 1.76 kg (52 cm), 1.35 (47 cm), 0.50 kg, 0.40 kg

Pepson: 4 st färnor
Vikter: 1.80 kg (51 cm), 1.51 (47 cm), 1.41 kg, 1.22 kg ( 45 cm)

Johan: 3 st färnor
Vikter: 1.36 kg, 1.35 kg, 1.00 kg

Kommentarer:
Kaparn kommenterar…
Eftersom Rob inte hade tid att fiska idag så föreslog jag att Pepson och hans klasskamrat Johan skulle följa med. Förhoppningen var att de båda skulle få en färna eller två. Vi blev inte besvikna. Vi fick under några intensiva timmar vara med om ett sanslöst bra färna-fiske som resulterade i två nya personbästa och ett nytt teamrekord…

Vi kommer fram lite för sent i mitt tycke. Arbete/skola tar för mycket tid känns det som. Vi riggar varsitt spö och börjar gå utmed vattnet. Johan sköter utkastandet av bröd och inom kort har vi sett flera fina färnor stiga. Fisken står koncentrerat och vi fiskar stundtals en bit ifrån varandra och frilina med flytbröd varvas med bottenmete med räka. Johan hojtar när han drillar en av sina färnor och fiskeglädjen är underbar. Det nappar bra och vi tappar en hel del fisk i samband med mothuggen. Men flertalet färnor får syna det mjuka håvgarnet.
Klockan är runt 16.00 när Pepson får ett våldsamt hugg. Hans spö niger djupt för en tung och stark färna. Han drillar fisken hårt och efter några minuter ligger fisken i håvgarnet. Pepson som normalt sett visar lika mycket känslor som en järnspis utbrister i ett spontant glädjetjut när fisken håvas. Den väger 1800 gram och det innebär nytt personligt rekord för honom. Jag och Johan gratulerar honom och delar hans glädje.
Klockan har blivit runt halv sju när min baitrunner rulle skriker rakt ut i ett våldsamt run. Jag får tag i spöet och gör mothugg. Det svarar tungt och fisken går upp i ytan och plaskar. Vi ser att den är stor. Jag vadar ut en bit i vattnet och drillar resolut. Fisken kör hårt och simmar kors och tvärs, framåt och bakåt. Rullen skorrar när den tvingas lämna ifrån sig lina. Grabbarna står och tittar på. Det är mycket spännande. Det går några minuter och färnan ger sig inte. Jag drar på mer broms och försöker få fisken ur balans. Den drar in mot kanten av ån, mot stenar och träd. Jag drillar stenhårt och försöker styra ut den. Det lyckas men när fisken kommer ut i en strömfåra tar det stopp. Några svettiga sekunder passerar och jag ökar bromsen ytterligare. Jag vet att jag börjar närma mig linans bristningsgräns. Jag ber en bön till högre makter om att kroken och knuten ska hålla. Sen brottar jag på den. Fisken börjar följa med. Jag vinner lina och snart ser vi den tydligt. Den är riktigt fin. Fisken ser oss och blir rädd. Den försöker rusa nedströms men krafterna är slut. Jag tar in de sista metrarna lina och Pepson håvar den skickligt. Vi jublar eftersom vi ser att denna färna är betydligt större än de tidigare. Varsamt väger vi den på en kontrollvägd våg till 2410 gram och mäter den till 58 cm. Det är nytt personligt rekord och nytt teamrekord. Fisken filmas och fotograferas innan den släpps fri.
”Hur känns det?” frågar Pepson.
”Jag… Jag… Jag har nog inte hunnit fatta det…” stammar jag fram.
Timmarna som följer bjuder på ett fantastiskt fiske. Vi skrattar, drillar och återutsätter färnor i parti och minut. Johan får drilla dagens trettonde färna medan mörkret faller. Vi skulle kunna fiska en stund till men vi är alla nöjda. Vi riggar ner spöna och börjar vandra tillbaka. Det blir en vådlig färd i det dåliga ljus som råder men vi kommer alla tre tillbaka till bilen helskinnade. Trötta, svettiga men mycket glada. Ingen av oss trodde att mete kunde vara så här kul…
100% C&R idag med…
Kaparn