Rapport ID: 192
Datum: 2007-04-09
Fiskare: Kaparn och Rob
Plats: Någonstans
Fiskesätt: Trolling
Väder: mulet med inslag av hagel/snö, varierande växlande vind
Lufttemperatur: +2
Vattentemperatur: ?
Fångst:

Kaparn: -

Rob: 1 st gädda. Vikt: 3.2 kg

Kommentarer:
Kaparn kommenterar…
Undertecknad och Rob färdas igen mot vatten som är heta för stor gädda. Det är inget fin-väder direkt. Två plusgrader i luften, skurar av hagel och/eller snö möter oss på vår väg.
”Kapar-väder…” säger jag till min svåger och det är sant. Jag trivs bäst i ”skitväder”. Det ska vara kallt, blåsigt, mulet och jävligt för att jag ska trivas som bäst. Varför? Kanske för att jag har haft de bästa gäddfiskena i sådant väder. Kanske för att det gör att man får vara ensam på sjön då alla andra sitter inne och trycker i stugvärmen eftersom de inte pallar med det hårda vädret. Eller kanske för att jag är galen, en del påstår ju det. I vilket fall som helst så flinar jag när hagel stora som ärtor slår mot bilrutan.
Vi når vårt mål, trailar i båten och drar ut över vattnet. Inom kort har vi sjösatt betena och trollar i nordostlig riktning. Inget händer och jag tar en macka. Himlen mörknar och vinden ökar. En hagelskur drar över sjön och oss. Vinden piskar oss och det känns ungefär som att stå i en sandbläster. Vi drar upp luvorna på flytoverallerna. Jag hånskrattar, tittar upp mot den mörka himlen och säger åt högre makter:
”Kom igen din jävel…”
Rob huttrar till men säger inget. Plötsligt niger ett spö på styrbords sida och min svåger tar till orda:
”Fisk! Stor!”
Jag greppar spöet och hinner känna en massiv tyngd innan det släpper. I samma ögonblick smäller det till som av ett böss-skott från babords sida. Jag vrider på huvudet och ser ett spö flyga i sjön. För hastigt och för kraftfullt sträcker jag mig efter spöet. Resultatet blir det samma som den 23/12-2006; jag ramlar över bord och ner i det iskalla vattnet. Jag hör Rob skrika:
”NEEEEEJ! INTE NU IGEN!” (precis som om det är vanligt att jag ramlar i sjön)
Jag får tag i spöet med högra handen samtidigt som jag med den andra får ett stadigt tag om båtkanten och utbrister:
”FAN I HELVETE! NU ÄR DET SLUTFISKAT FÖR IDAG!”
Jag kastar in spöet i båten, sparkar allt jag orkar med fötterna, samtidigt som min svågers högernäve möter min. Jag greppar hans högerslägga hårt och han gör likadant. Inom några sekunder är jag uppe i båten igen, blöt och förbannad. Vattnet rinner av mig, jag känner på spöet och utbrister:
”Fan den har släppt…”
Rob bara tittar på mig. Jag är genomblöt från midjan och neråt. Det känns som om stövlarna väger 10 kilo vardera. Cigaretten har jag kvar i munnen men den är blöt. Jag spottar ut den, svär svårt och utbrister:
”Jag måste byta lite kläder om vi ska kunna fortsätta fiska.”
Vi åker iland. Efter att ha genomsökt både båten och bilen kan jag konstatera att jag har tillräckligt med torra kläder för att klara av dagen. Efter en timmes avbrott trollar vi åter ut mot våra heta ställen. Vi får några hugg under eftermiddagen och ett ger en skaplig gädda. Timmarna går och dagen går mot sitt slut. Vi börjar ta upp och Rob ruskar på huvudet och säger:
”Fryser du inte? Hade det varit jag som ramlat i hade jag varit frusen i tre veckor…”
Jag flinar och tänker:
”Är jag galen?”
Kanske. Men jag gillar hårt väder och jag gillar att vara enda båten på vattnet. Men jag gillar inte att ramla i sjön.
Detta var andra gången på kort tid som en spöhållare går av. (Se rapport från 2006-12-23) Förmodligen beror detta på utmattning av materialet och samtliga spöhållare kommer att bytas ut inom kort. Fler stora gäddor i båten och färre ofrivilliga bad hoppas jag blir resultatet av det.
100% C&R idag med…
Kaparn