Rapport ID: 189
Datum: 2007-03-24
Fiskare: Rob, Jonny Kristofferson och Karl Linden
Plats: Vättern
Fiskesätt: Jerk och trolling
Väder: Molnigt
Lufttemperatur: +7
Vattentemperatur: 3.0 - 4.0
Fångst:

Robin: 1 st gädda, största 6.0 kg
Calle: 3 st gäddor, största 14.3 kg
Jonny: 3 st gäddor, största 6.3 kg

Jag och Jonny har fiskat ihop i snart tre år. Det var han som visade mig norra Vättern en dag i maj 2004. Sedan dess har jag även på egen hand utforskat vattnet och dess gäddor. Förra våren så var jag där med Karl Linden, men vi kom för sent då gäddorna redan börjat leka. Det har gått ett år sedan dess men i år så är vi där i tid. Isen gick för en vecka sedan det är tre grader varmt i vattnet. Hela den norra skärgården vimlar av båtar men nästan alla trollar eller flötestrollar på frivattnet. Vi blir lite oroliga att fisken inte börjat kliva in på de grundare områderna. Anledningen till detta är att vi tänkt jerkfiska, då detta fiske kräver att fisken står grundare.

Vi väljer ut en pålandsvik där jag brände en stor fisk förra året. Några kast senare så krokar Jonny första fisken, vågen stannar på 6.3 kg. Den stod på 5 meters djup men steg utan problem för att ta hans bete som fiskades på ungefär 3 meter. Vi följer djupkanten och både Jonny och Kalle får ett par gäddor. De verkar vara i stöten och himlen är grå, vi känner alla tre att idag kan det smälla på stort. Jonny väljer ut nästa fiskeplats.
”Tycker inte det ser hett ut…” säger Calle, men både jag och Jonny talar varmt om platsen då vi båda har haft lyckat fiske där förut. Jag står i fören och sköter ankaret, vilket gör att jag inte kan kasta mot det hetaste stället. Men det är ok tänker jag, största fisken vi fått här förut var en 7 kilos och en sådan kan man väl bjuda på. Det är då jag hör ljudet från Calles spö då han gör ett kraftigt mothugg. En fisk vänder i ytan och Calle säger att det var en mindre fisk. Men jag står kvar och tittar på platsen där gäddan bröt ytan. Kraftiga virvlar i ytan visar att det måste vara en fisk av grövre kaliber.
”Du jag tror det rör sig om en större fisk, den som skapade de där virvlarna är inte liten..." säger jag.”
Calle pumpar in fisken mot båten. När den är inne vid båtkanten så ställer den sig vid botten och spänner. Jag ser en mörk gäddrygg stå där nere men vikten är svår att uppskatta. Den gör en längre rusning och jag får se en glimt av fisken.
”Det rör sig nog om en tioplussare…” säger jag. Calle håller med och menar att den är otroligt tung och stark trots det kalla vattnet. Några tunga rusningar senare börjar fisken tröttna och kommer in vid båten.
”Dra åt helvete, det kan vara en femton kilos det där!” utbrister Calle.
Han styr in fisken mot båten och jag tar ett kraftigt gälgrepp på fisken. Calle bryter ut i glädjeskrik som tilltar i styrka då jag lyfter den enorma fisken över relingen. Jonny blöter avkrokningsmattan och fisken placeras där. Den enormt grova fisken får knappt plats i Ikea-kassen. Vikten stannar på 14.6 kg vilket ger en respektingivande vikt på 14.3 kg. Några snabba foton på fångsten och den skall få gå tillbaka. Calle är för skakig för att sätta tillbaka den så jag gör det åt honom. Fisken är pigg och försvinner med några kraftiga tag med stjärtfenan. Det blir kramkalas i båten då alla är glada åt fångsten.
Men fisket fortsätter och jag bryter äntligen nollan och får en fisk på 6 kg. Alla fiskar vi fick vägde över 3kg och var sanslöst feta.
//Rob