Rapport ID: 184
Datum: 2007-03-16
Fiskare: Rob och Karl Linden
Plats: Blekinge
Fiskesätt: Jerk
Väder: Sol, västliga vindar
Lufttemperatur: +8
Vattentemperatur: 4.0 – 8.0
Fångst:

Rob: 9 st gäddor. största 10.8 kg och 9.3 kg
Calle: 1 st gädda, vikt 4.0 kg

Under den korta vintern har jag och några vänner planerat vårens första fiske. Efter lite diskussioner så bestämde vi oss för att ta en trip efter de guldfärgade krokodilerna längs Blekingekusten och det är just där vi befinner oss. Under de två första dagarna så fiskar vi i två båtar. Jag och betesfantasten Calle i min båt och två kalmariter vid namn Peter och Anders i en annan båt.

Vi delar på oss ganska omgående Peter och Anders väljer den sidan av viken där vinden ligger på. Ett självklart val så vi blir tvungna att välja läsidan. Men väl på plats så upptäcker vi att denna sida är mycket grund och har värmts upp någon extra grad av solen. Gäddorna finns här och vi plockar snabbt några mindre fiskar med en topp på ca fyra kg. Fisken ser misstänksamt utlekt ut vilket skapar lite oro. Vi lämnar viken och beger oss längre ut i skärgården vid hopp om att hitta större fisk i vikarna längre ut. Färden slutar vid en grund vik som onekligen ser ganska ohet ut, men vi bestämmer oss för att fiska av den. Kalmariterna börjar fiska av ena sidan av viken, så jag och Calle börjar i andra änden. Jag krokar någon mindre fisk på vägen in mot vikens mitt men det är inte förrän här det börjar hända grejor. Bakom min Big Bandit dyker det upp en enorm gäddrygg, en av de grövsta gäddor jag sett och pulsen stiger. Jag provar att göra några vevstopp så att betet stannar upp men då stannar även gäddan upp. En snabb tempo ökning fisken tar sats men blir skrämd av båten och vänder in i viken igen. Under de närmsta kasten har jag och Calle sammanlagt fyra efterföljare i uppskattade vikter mellan åtta till tio kilo. Calle bränner även en stor fisk som skapar en enorm virvel i ytan som får en att bli knäsvag.

Peter och hans kompanjon börjar närma sig så vi ber dem komma in försiktigt så att fisken inte blir skrämd. De förstår att vi har hittat grövre fisk och visar fiskevett genom att lägga sig några kastlängder bort. Men huggen uteblir så vi bestämmer oss för att ta en gemensam fika.
Efter några minuter kan vi inte hålla fiskenerverna i styr. Anders har genast en fin fisk efter betet men hugget uteblir. Även jag har en fin efterföljare, två meter innan båten gör jag ett vevstopp så att betet stannar svävande med sidan mot fisken. Gäddan kröker rygg, pulsen stiger och hugget kommer omgående, snabbt stenhårt mothugg och fast fisk. Drillningen är snabbt avklarad i det kalla vattnet och med ett stadigt gälgrepp lyfter jag fisken över relingen. Fisken mäts till 105 cm fördelat på 9.3 kg Vi bestämmer oss för att lämna viken för att återkomma i skymningen då solen har börjat gå ner bakom trädtopparna. Dagen övergår till kväll då vi åter är på plats. Redan efter några få kast så ser jag en mörk skygga dyka upp bakom betet men den här gången tar fisken betet. Jag får till ett bra mothugg och fisken är krokad. Den gör några rusningar framför båten. Calle drar upp ankaret då han ser att det är en fisk av grövre kaliber. Allt går enligt regelboken och jag kan lyfta in en fisk på 10.8 kg. Efter några snabba foton så får fisken simma tillbaka. När man har en sådan här fisk i båten vill man att allt ska gå snabbt och så skonsamt som möjligt för fisken. Denna gång går det lite för snabbt då jag missar att ta längden på den.
Det börjar bli mörkt och vi beger oss mot rampen, fisket för dagen är över. Ler för mig själv då jag kommer på att jag endast har två fiskedagar detta år med två 10+ i bagaget.
//Rob