Rapport ID: 169
Datum: 2007-01-13
Fiskare: Kaparn och Pepson
Plats: Vattnet
Fiskesätt: Trolling
Väder: mest soligt, hård, byig, elak nordvästlig vind
Lufttemperatur: -1 - +1
Vattentemperatur: 1.1
Fångst:
Kaparn: 1 st gädda vikt 4.0 kg

Pepson: 1 st gädda vikt 8.0 kg (101 cm) NYTT PERSONBÄSTA!

Kommentarer:
Kaparn kommenterar…
Pepson har fiskat tillsammans med mig i snart tre år. Första fisketuren var han 14 år. En liten grabb, grön och orutinerad. Innan jag kom in i bilden var hans fiske sporadiskt och ostrukturerat. Han har utvecklats mycket på tre år och han är idag 17 år, "halv-vuxen" och kan en hel del. Pepson visade tidigt att han hade ”det där speciella”. Exakt vad det är vet jag inte, men jag tror att om han får den uppbackning som behövs, så är chanserna goda att han kan utvecklas till en av de skickligaste sportfiskarna i Västmanland med omnejd.

Det är tidig morgon och vi åker mot vattnet genom ett mörker som dock är ljusare än på länge. Det har kommit 5 -7 cm snö och den lyser vit på hustak, åkrar, ängar och träd. Pepson är som vanligt tystlåten av sig. Milen tickar på och bilens strålkastare skär genom mörkret. Även om vägarna är saltade så känns det bra med ständig fyrhjulsdrift en dag som denna.
Väl framme möts vi av öppet vatten men en elak nordvästlig vind. Vi sjösätter, drar över vattnet och sätter sen ut spöna. Timmarna går, solen skiner, vinden tjuter och vågorna är besvärliga. Motorn går sin jämna och tysta gång och inget händer innan lunch.
När det väl hugger så gör det det med besked. Påslaget är våldsamt och rullen knarrar när fisken tar lina.
”Den här är stor!” hojtar jag för att överrösta vinden.
Spöet niger djupt. Några mycket tunga gungningar går genom spöet, rullen ger ifrån sig ett plågat läte när linan rasar ut. Sekunden senare rätar spöet ut sig och rullen tystnar. Fisken har släppt. Jag svär svårt, vevar hem och inspekterar betet. Allt ser bra ut.
”Den satt inte ordentligt krokad…” konstaterar jag torrt.
Besvikna är vi men vi låter oss inte nedslås. Vi fiskar vidare och någon timme senare kliver en ny fisk på. Den tar några meter lina i början. Pepson får drilla. Fisken simmar med och Pepson får hem lina snabbt. Lite för snabbt för att jag ska gilla det. Jag filmar och styr båten samtidigt. Pepson pumpar och vevar och inom kort är fisken bara tiotalet meter ut från båten. Vi ser den inte, den dyker, går djupare och djupare och jag tycker att det är obehagligt, något som jag påtalar för min unge fiskekamrat:
”Låt den vara. Veva inte mer nu. Är den stor är den inte trött och då blir det ett helvete. Försök släppa iväg den lite.”
Pepson är dock, som vanligt, väldigt lugn.
Fisken dyker som en ubåt och trots att Pepson inte vevar hem mer lina så är fisken inom kort bara ett par meter ut från båten men den är djupt ner. Pressen tar efter någon minut ut sin rätt och fisken kommer mot ytan. Det är ännu en fet gädda. Jag håvar den enkelt. Vi ser att det är en gädda strax under eller strax över Pepsons personbästa. Snabbt förpassas den till den blöta IKEA-kassen och digitalvågen drar iväg en bra bit över åtta kilo. Super-samson vågen ger samma besked och jag gratulerar min unge fiskekamrat till ett nytt nytt personbästa. Pepson är som vanligt mycket sparsam med känslorna men en viss glädje går dock att utläsa på hans ansiktsuttryck.
Återutsättningen går utan problem och snart trollar vi vidare.
Timmarna går och vi börjar att trolla hemåt. Det börjar att bli mörkt. Vi ska precis börja ta in grejerna när det hugger. En fet fyrakilos i topp-kondition drillas in och återutsätts. Den simmar ner kvickt och jag och Pepson tittar på varandra och flinar, nöjda med hur saker och ting utvecklats sig den sista tiden för oss i Einherjar...
Det började med nytt personbästa på gädda för Adde (8.2 kg) i juni, fortsatte med nytt personbästa på gös för undertecknad (6.1 kg) i juli, nytt personbästa på gös för Adde (3.7 kg) i juli, nytt personbästa på gös för Robin (3.4 kg) i slutet av augusti, nytt personbästa på gädda för Robin (11.1 kg) i början av december, nytt personbästa och nytt Teamrekord igen på gädda för undertecknad (12.1 kg) på julafton, en gädda på 11.0 kg dagen efter för undertecknad, en gädda på 10.7 kg för Robin i början av januari 2007 och nu nytt personbästa (8.0 kg) för Pepson. Vi skrattar och jag säger:
”2007 kommer att bli spännande.”
Pepson håller med och vi far hemåt.
100% C&R idag med…
Kaparn