Rapport ID: 167
Datum: 2006-12-25
Fiskare: Kaparn och Rob
Plats: Gäddpöl
Fiskesätt: Trolling
Väder: mest mulet, något lätt snöfall, svag vind omkring nordväst
Lufttemperatur: -1 - +2
Vattentemperatur: 1.1
Fångst:
Kaparn: 1 st gädda. Vikt: 11.0 kg (110 cm)
Rob: 1 st gädda. Vikt: 2.0 kg

Kommentarer:
Kaparn kommenterar…
Det är juldagen och dagen efter att gäddan på 12.1 kilo fångades. Jag och Rob färdas återigen genom mörkret mot vattnet. Jag berättar om gårdagen och Robin lyssnar. Vi har båda två fått en ”tioplussare” i år och därmed uppnått ett länge eftersökt mål. Men stora gäddor får man ju aldrig nog av.
Det är minusgrader när vi anländer men när det börjar ljusna stiger temperaturen långsamt. Vi sätter ut setet och väntar. Innan lunch har vi haft ett hugg och Robin har landat och återutsatt en tvåkilos gädda. Timmarna går och dagen börjar gå mot sitt slut. Jag sitter och tänker på gårdagens ”tolva” när det hugger. Fisken tar lina i ett lugnt och stadigt tempo. Rob tar hem spön och fumlar med videokameran och innan han har fått igång den har det gått minst fem minuter sen fisken klev på. Den är lugnare nu och simmar med. Det är en hel del lina ute och fisken går djupt. Jag pressar stenhårt, provar att ”flytta” på fisken och lyckas rubba den. Jag pumpar och pumpar och fisken kommer mot ytan. När den bryter ytan tiotalet meter ut från båten utbrister min svåger:
”Åh fy fan det är en fin fisk till!”
Fisken ser trött ut och Robin ställer ned videokameran och gör sig redo att håva. Jag vevar in de sista metrarna lina. Min svåger brukar handlanda alla gäddor och är således inte van att håva. Han gör ett håvningsförsök någon sekund för tidigt. Ungefär halva fisken är inne i håven när gäddan varseblir faran. Den har krafter kvar, skickar på en rusning och drar iväg neråt och bortåt. Multirullen knarrar och jag förlorar meter efter meter med lina. Ungefär 20 meter lina tar den i en enda rusning och när den stannar så försöker jag vända den men det är stopp. Jag utbrister:
”Nu är det stopp igen. Fan också… Oj, oj, oj… Nu går det åt helvete”
Det knycker våldsamt i spöet. Jag väntar några sekunder och sen brottar jag på den. Nu får det bära eller brista. Jag lyckas vända fisken och nu vinner jag lina igen. Gäddan borde vara trött nu. Robin lägger ifrån sig håven och gör det han är bäst på; han handlandar fisken med ”gälgreppet”. Min svåger stödjer som vanligt fisken under magen när han lyfter in den och utbrister:
”Här har du din andra tia!”
”Nej, nej det kan det inte vara…” svarar jag.
”Jo det är det… Jo det är din andra tia. Jo det är din andra tia jag är helt hundra på det.” säger Rob och skrattar.
”Det är helt sjukt i så fall…” svarar jag och garvar.
”Jo det är din andra tia, kolla grisen” säger Rob.
Vi bara skrattar båda två och lägger därefter gäddan i håven (som ligger i vattnet) för att fisken ska få kvickna till lite.
”Det här är ju fan inte sant! Vad är det som händer!?” utbrister Rob medan han garvar.
”Det här händer inte! Det är ju för fan helt sinnessjukt! Det är helt sinnessjukt!” säger jag.
Jag lyfter in fisken från håven och säger:
”Åh fy fan det är en suggjävel det här med. Den är lätt över tio. Lätt, lätt, lätt över tio!”
Jag håller upp fisken framför kameran och Rob bara garvar och säger:
”Där är den! Där är den! Där är den! Fy fan jag bara skakar!”
Vi är ganska nära land så vi åker in i en lävik för att väga, mäta, fotografera och filma fisken. Vi väger den som vanligt i en blöt IKEA-kasse och på två kontrollvägda vågar. Vi drar av kassens vikt och fastställer vikten till 11.0 kg. Snabbt mäter vi den till 110 centimeter. Vi tar några snabba kort och därefter får fisken (givetvis) friheten åter. Jag lyckas plurra och blir dyngsur om fötterna men det är sent på dagen nu och när gäddan simmar iväg så bestämmer vi oss för att ge oss för idag.
Vi sitter tysta under hemfärden och försöker båda två förstå det som hänt de sista två veckorna. Tre gäddor på elva kilo eller mer. 12.1 kg, 11.1 kg, 11.0 kg. Ingen dålig trippel och inget dumt sätt att avsluta fiskeåret 2006 på!
100% C&R idag med…
Kaparn