Rapport ID: 1465
Datum: 2013-09-07
Fiskare: Pepson och Kim (gästfiskare)
Plats: Zander Lake
Fiskesätt: Prickskytte
Väder: Svaga sydliga vindar, Soligt
Lufttemperatur: +24
Vattentemperatur: 20
Fångst:

Pepson: Några små gösar, samt gös 8.7 kg 96 cm (NYTT TEAMREKORD!)

Kim: Några små gösar, samt gös 5.4 kg (Nytt personbästa)

Kommentarer:
Pepson kommenterar…

Det är lördag den sjunde september. Det har gått lite mindre än ett år sen jag fick min första gös över fem kilo. 363 dagar sedan för att vara exakt.

Lite för klent med vind för min smak men det är perfekt väder att ”guida” i. Varmt och skönt för att vara så sent på året.

Tanken var att Kim som är min svägerskas kille skulle få sin livs första gös. Sagt och gjort. Jag stannar på första lilla ekot jag ser och han sänker ner jiggen. Någon minut senare blir det fotografering av en liten 45 cm lång vacker varelse, innan den får simma ner på djupet igen. Han är glad att han äntligen fått en gös, men jag lovar honom att han ska få drilla en fisk med lite mera drag i innan dagen går till ända.

Jag söker vidare bra länge innan jag skymtar något grövre eko nere på djupet. Jag slår i backen och några finjusteringar senare ligger vi rakt ovanför den. Kim sänker ner jiggen och det smäller på direkt! Efter ett par minuters kamp håvar jag gösen och jag ser direkt att det är 5 kg+.
”Fan vilken stor fisk!” utbrister Kim.
Vi knäpper ett par bilder och släpper sedan tillbaka den.
Det är alltid lika skönt att se dem simma ner mot djupet, men vi ligger kvar i fem minuter för att vara säkra på att den inte flyter upp.

Jag startar motorn och puttrar vidare och timmarna går. Det blåser upp ett par m/s mer än innan och mitt ute på frivattnet dyker det upp ett rätt grovt eko nere bland kladdet på ekolodet. Det är knappt att den syns men jag vänder ändå av ren nyfikenhet. Det tar någon minut innan jag lyckas hitta på det igen. Ekot visar sig vara ännu större än vad jag tänkt mig och jag greppar spöet och sänker ner jiggen mot botten där den står. ”Dags att hålla i spöet stenhårt” tänker jag för mig själv och sekunden senare smäller det till. Jag får till ett perfekt mothugg och hela båten gungar till. ”SATAN!” Skriker jag samtidigt som det stånkar på bra i utrustningen. Snabbt förstår jag att detta kommer bli mitt livs drill. Normalt är jag lika kylig som en oeldad järnspis mitt i vintern men denna fisk känns brutalt stor och jag blir helt skakis. När jag väl lyckats få upp den från botten ett par meter så vill fisken vända ner mot djupet igen. Det är bara att låta den göra som den vill och den stångar på bra där nere. Blir för en stund lite smått orolig av att det är en riktigt stor gädda men oron försvinner ganska snabbt när den släpper botten och ett par sekunder senare bryter ytan. ”ÅFYF-N!” Skriker jag så det ekar över sjön. Kim håvar som om han aldrig gjort något annat och jag kan äntligen andas ut.

Det visar sig vara en brutal gös på 8.7 kg och 96 cm lång!
”Är det sant?!” frågar jag Kim och han nickar och skrattar.
Den känns väldigt trött och vi tar några snabba bilder innan jag släpper i den i vattnet. Gösen skvätter ner hela mig med sin brutalt stora fena när den simmar ner mot djupet och jag kan pusta ut.

Är skakis i en timme efter den roligaste fighten i mitt liv och jag kan inte sluta tänka på vad som just har hänt.

De går bra nu!

//Pepson