Rapport ID: 1306
Datum: 2012-10-07
Fiskare: Rob och Pepson
Plats: Långsvan
Fiskesätt: Vertikaljiggning
Väder: Sol med västliga vindar
Lufttemperatur: +8
Vattentemperatur: 11.0
Fångst:

Rob: 1 gös vikt 6.65 kg (nytt PB)

Pepson: 3 gösar största 3.6 kg

Rob kommenterar:
Förra helgen när jag var i Prag så fick jag ett MMS av min fiskekamrat Pepson med en gös på straxt under fem kilo. Min förra fisk på 5.4 kg var alltså ingen slump, det skulle bevisas denna vända.

Vi är ute tidigt på sjön för att hinna fiska så mycket som möjligt. Vi bestämmer att vi inte ska fiska bort oss på smågösar och letar med hjälp av ekolodet efter tendenser på större fisk. Men i ett söndernätat vatten som detta är det väldigt glest med stor fisk.
Efter två timmar så åker vi förbi något som ser ut som en sten på ekolodet över en annars slät botten. Pepson övertalar mig att prova fiska på ekot för att ta reda på om det är en större fisk som står och trycker. Med viss skeptisism så släpper jag ner jiggen och stannar upp en meter över botten. Stenen på botten reser sig som ett torn på skärmen och det smäller till stenhårt i spöt. Får till ett bra mothugg och det svarar bra i den lätta klingan. Fisken gör flera rusningar och skakar våldsamt på huvudet. Är nästan säker på att det är gädda och att den tunna tafsen av fluorocarbon ska klippas av mot de sylvassa tänderna . Men helt plötsligt bryter en stor gös ytan. Den största gös jag har sett "lajv" i mitt fiskarliv. Känner hur knäna börjar skaka, men min kamrat håvar den galant. Efter ett glädjevrål och några snabba bilder på den 6.65 kg tunga gösen så får den simma tillbaka.

Resterande del av dagen så försöker vi upprepa historien och vi är faktiskt riktigt nära. Det är tolv meter djupt och sex meter över botten så ser vi ett enormt eko. Pepson släpper ner betet, fisken svarar omedelbart och stiger snabbt, men hugget kommer inte. Gösen verkar bara syna jiggen och försvinner snabbt ner mot botten.
Pepson lyckas senare under dagen landa en fin gös på 3.6 kg som plåster på såren.

// Rob