Rapport ID: 113
Datum: 2006-09-13
Fiskare: Kaparn och Robin
Plats: Lillsvan
Fiskesätt: Jiggning
Väder: soligt, svag sydvästlig vind
Lufttemperatur: +16 - +22
Vattentemperatur: +17
Fångst:
Kaparn:
15 st abborrar. Största 0.9 kg. Flera runt 0.5 kg.

Robin:
2 st abborrar. Största 0.5 kg.
1 st gädda. Vikt: 1.0 kg

Kommentarer:
Kaparn kommenterar…
Då fisketiden begränsas av arbete beslutade vi att idag använda Robins båt eftersom den för tillfället ligger i sjön. Genom att slippa traila hoppas vi att spara tid. Effektivisering kallas det visst.
Vi är på jakt efter abborren och åker genom skogen på något som får klassas som en djurstig snarare än en väg. Jag håller i mig för att inte slå huvudet i biltaket när vi studsar fram över stock och sten.
”Fin väg…” säger jag och flinar.
Robin skrattar och rattar vidare. Efter några minuter vådlig färd som fullständigt skulle ha krossat underredet på min Audi quattro anländer vi till något som påminner om en vändplan. Robins Volvo 360 verkar ha mycket bra markfrigång…
”Är det långt till båten?” frågar jag, då mina 106 kilo tar en stund att förflytta och kräver en del ansträngning om det handlar om längre sträckor.
”Ungefär 150 meter.” svarar min svåger med ett flin.
Med spöna i ena näven, ryggsäcken på ryggen och väskan med beten i andra näven följer jag efter Robin genom storskogen. Om jag tittar mycket noga kan jag stundtals ana en stig under mina fötter. Grenar hänger ner från granar, träd ligger omkullvälta och jag andas tungt.
”Fan… Jag måste skaffa bättre kondition…” tänker jag.
”Här genar vi.” säger Rob och kliver rakt ut i till synes obanad terräng.
Jag har jagat en hel och gått i skogen flitigt. Detta har medfört att jag har en ganska bra uppfattning om sträckor, även om konditionen för tillfället är kass. Väl framme vid Robins båt upplyser jag honom om att det är mer än 150 meter att gå genom skogen till hans båt. Han skrattar, bladar i båten medan jag försöker få bort spindelnät från ansiktet.
Den ruffade båten är utrustad med två motorer. En 50 hästars och en fyra hästars. Rob börjar med att plocka bort den lilla.
”Fästet är trasigt så den hänger ner hela tiden.” förklarar han.
Efter en stund morrar stora motorn och vi drar i 25 knop över vattnet.
Väl framme på första fiskestället hinner jag bara fiska in halva andra kastat innan det hugger hårt och bestämt. Jag misstänker gädda men darrningarna i spötoppen tyder på abborre. När fisken närmar sig båten kommer den in djupt vilket även det tyder på abborre. Abborren är en stark fisk i förhållande till dess storlek och det tar någon minut innan vi får syn på den. Röda fenor skymtar till under ytan och bekräftar att det är en randig riddare som huggit på min jigg. Kort därefter kan Robin håva den. Den väger nio hekto men kunde med råge ha pressat vågen förbi kilosträcket om den varit i bättre kondition. Men nio hekto är i vilket fall som helst nytt årsbästa för mig och jag är glad över det. Vi fiskar vidare och det hugger skapligt. Robin har svårt att kroka dem på den jigg han kör med och får se sig själv bli ordentligt rundfiskad.
På land står en gemensam bekant som tänkt fiska men glömt båtnycklarna hemma. Han ser att jag får fisk och att Rob inte får det och han är inte sen med att tjoa om detta. Robin säger inte så mycket, tydligen van med den råa men hjärtliga jargongen. Jag tar tillfället i akt och hojtar:
”Det är i alla fall bättre att stå i båten och bli rundfiskad än att stå på land och inte kunna fiska alls!” Hjärtliga skratt ekar över sjön.
Sammanlagt hinner vi fiska ungefär tre timmar innan solen trillar ner och mörkret börjar sänka sig.
Väl iland har Robin åtskilligt att dona med. Myggorna går till skoningslös attack mot mig men jag skrattar ändå när min svåger vid flera tillfällen agerar mycket tankspritt. Han glömmer nycklarna i tändningslåset till båten, glömmer att ta med lilla motorn hem och något mer.
Efter en stunds botaniserande ute i storskogen är vi åter vid bilen. Vi packar in grejerna och oss själva i den. Robin vrider om tändningen och bilen startar. Den låter dock lite konstigt. I samma ögonblick piper Robins mobil. I det textmeddelande som han fått står det:
”Om du tycker att bilen låter konstigt, kolla avgasröret.”
Robin kollar och upptäcker att den gemensamme bekantingen har skojat till det hela genom att trycka in en ansenlig mängd mossa i avgasröret samt satt en svamp under vindrutetorkaren. Ännu en gång så skrattar vi medan Robin plockar bort mossan.
Tjänade vi tid på att använda Robins båt? Tveksamt. Men väldigt skoj var det. Och det är ju trots allt det som fiske handlar om…
Kaparn