Rapport ID: 1305
Datum: 2012-09-23
Fiskare: Rob och Pepson
Plats: Långsvan
Fiskesätt: Vertikaljiggning
Väder: Molnigt med nordanvindar
Lufttemperatur: +10
Vattentemperatur: 12.0
Fångst:

Rob: 1 gös vikt 5.4 kg

Pepson: -

Rob kommenterar:
Gösen är en art som jag alltid haft svårt att lyckas med. Skulle nästan våga säga att jag är nästintill oduglig. Kanske inte när det gäller antal men när det kommer till de större exemplaren så är det nästan pinsamt dåligt. Men i år så hade jag och min teamkamrat Pepson bestämt oss för att en varsin femkilos inte ska vara omöjligt i alla fall.
Vi hade planerat att fiska i nya vatten där det är tätare mellan de större exemplaren. I vatten som inte är sönderfiskade av nätgubbar, köttfiskare och annat pack. Men på grund av avstängda bondvatten där man måste veta vems röv man ska slicka för att få fiska och tidsbrist för långväga projekt så bestämde vi oss för att fiska på hemmaplan.
Planen var att selektera ut de större individerna för att slippa vada genom smågösar. Metoderna som diskuterades var trolling med beten modell större och att prickskjuta med stora jiggar på frivattnet. Efter några få pass så hade Pepson redan plockat några 3kg+ gösar och även en riktigt fin fisk på 5.2 kg. Men idag var det min tur, det skulle prickskjutas en femplussare åt undertecknad...

Nordanvinden biter i och försvårar våra chanser avsevärt då det är nästintill omöjligt att parkera båten på ekona som tornar upp på ekolodsskärmen. Men på något sätt så lyckas min kamrat hålla båten stadigt över ett stort eko i mellanvattnet över tio meters djup. Jag sänker ner jiggen omgående och jag hinner bara tänka att den måste ta betet direkt, annars är det kört. Jag vet inte om gösen hörde min bön men det smäller till i grejerna omedelbart. Spöt böjer sig i en härlig båge i mothugget, vilket påvisar att en bättre fisk har tagit betet. Drillningen blir kort och intensiv och en gös på 5.4 kg ligger i håvgarnet. Efter en snabb fotosession simmar hon glatt ner i djupet igen. Både jag och Pepson vet att detta är bara början, flera stora gösar kommer att få syna insidan av båten.
//Rob